Запознанства в Германия: Наръчник за срещи за начинаещи през 2022 г.

Научете как да се ориентирате в света на запознанствата, ако сте чужденец в Германия, с нашия полезен наръчник за местната култура при запознанства, етикет, възможни гафове и много други.

Да се срещаш с човек от чужда държава може да бъде едно много вълнуващо преживяване. Важно е, обаче, да имате предвид, че запознанството и връзката с цел брак с човек от различна култура, може да бъде сложна.

Различните култури по света имат различно виждане за качествата, които правят някого привлекателен партньор. Това, което в една страна се приема за романтично, привлекателно, или учтиво, в дружа държава може да не е такова.

Ето как опознаването на местната култура при срещите ще ви помогне. За щастие, този практичен наръчник за запознанства в Германия прави точно това, като ви предоставя следната информация:

Запознанства в Германия: обща информация

Културата на срещите в Германия е подобна на тази в други Европейски страни. Интересен факт е, че броят на смесените връзки се е увеличил повече от два пъти за последните две десетилетия, според уеб сайта The Local.

Всъщност, през 2017 г. е имало 1.5 милиона връзки, със смесени партньори – германец и чужденец, които живеят заедно, като 1.2 милиона от тях са били женени. Това е добра новина, ако сте чужденец, ориентиран към запознанства с цел брак в Германия.

Средната възраст, на която хората в Германия сключват брак постоянно се увеличава през последните 27 години. Средно, жените се омъжват на 30 години, а мъжете на 33.

Това поставя Германия в първата осмица сред европейските страни в класацията за средна възраст при сключване на брак за първи път. Според проучването, бракът придобива все по-голяма популярност в Германия.

И наистина, цифрите от Федералната Статистическа служба на Германия показват, че общият брой на браковете се е увеличил от 373 655 през 2013 година до 416 615 през 2018 година, което е увеличение с 11,5 процента.

Това, може би, се дължи на факта, че регистрираните партньорства, независимо дали са между хора от един и същи пол или става дума за хетеросексуални двойки, вече не е възможно от 2017 година насам, когато еднополовите бракове бяха легализирани.

Следователно, бракът е единствената легална форма на съжителство в Германия. Също така, има увеличаващо се разбиране и приемане на ЛГБТ браковете. Всъщност, повече от 10 000 еднополови двойки са сключили брак, след като това е легализирано през 2017 г.

Как да се запознаваме с хора в Германия?

В Германия е сравнително лесно да срещаш нови хора и практиките в запознанствата са подобни на тези в други европейски държави.

Тийнейджърите, като цяло, започват да се социализират с връстниците си в училище, в квартала и на различни социални събития, както и в местни клубове.

Младите хора от своя страна, се срещат по-често в барове и клубове, а хората от по-възрастното поколение предпочитат да се движат в своя кръг от приятели.

  1. Запознанства в рамките на социалния кръг

    За разлика от някои култури, където хората нямат проблем с идеята да се срещнат с непознат един час преди същинската среща, германците предпочитат да не бързат.
    Като цяло, те предпочитат да срещат потенциални партньори в доверени кръгове от хора, където могат постепенно да се опознаят преди да започнат да изграждат връзка. Това може да обясни факта, че германците наваксват бавно с онлайн запознанствата.

  2. Онлайн срещи в Германия

    Онлайн срещите постепенно набират популярност и откриват пред хората един цял нов свят за запознанства в Германия.

    През 2018 г., например, един от пет германци използва приложение или уебсайт за срещи с потенциални партньори. Интересно е, че тенденцията при германците да бъдат предпазливи и да пазят личното си пространство, вещае добро бъдеще за онлайн запознанствата.

    Потребителите могат внимателно да опознаят някого предварително, да използват филтри и да следят за знаци, които да ги ориентират. Tinder, OkCupid, and CoffeeMeetsBagel са едни от най-популярните приложения за онлайн запознанства в Германия.

  3. Групи за хора, търсещи партньор

    Друг популярен начин да срещнете потенциални партньори в Германия е да се присъедините към група за запознанства във вашия район или да посетите събития за хора, търсещи партньор.

    В Германия има много на брой групи, чиято цел е да помогнат на хора, които търсят своята половинка. Също така, обикновено, групите са разделени спрямо възрастта и сексуалните предпочитания на участниците, което им позволява да срещнат хора, с които имат сходни виждания.

Етикет при запознанства в Германия

Когато става въпрос за запознанства в Германия, няма някакви известни правила за това къде да се отиде на среща, колко дълго да чакаш преди да се обадиш, кога да станете интимни и т.н.. Тъй като германците, като цяло, предпочитат да не бързат и да си дадат достатъчно време да опознаят някого, всичко зависи от хората, които са замесени.

Типичен сценарий при запознанство в Германия

Както вече споменахме, много германци предпочитат да се срещат с хора от техния собствен социален кръг. В повечето случаи, група приятели, които се познават добре от дълго време, ще се забавляват заедно.

Евентуално, хората просто ще се отделят от групата и ще създадат двойка. Важно е да се каже, че, ако германка приеме покана да се срещне с мъж насаме, тя може да не приеме това като първа среща или като ясна индикация за любовен интерес.

Вместо това, тя може просто да приеме това като възможност да опознае човека по-добре. Точно както навсякъде другаде в западния свят, запознанствата в Германия могат да включват ходене на кино, уютни вечери, срещи на кафе или ходене на бар.

Нещо, което, обаче, е важно да се знае е че, докато при някои култури хората се срещат с много хора едновременно, преди да изберат някой конкретно, германците намират това за обидно. В този смисъл, можете да разглеждате повечето запознанства в Германия като по-смислени, в сравнение с тези на някои други култури по света.

Поведение при запознанства в Германия

Всяка култура им свои собствени стереотипи при запознанства и срещи. Въпреки че е разумно да имаме едно наум относно тях, то, има неща, които със сигурност ще срещнете при запознанство в Германия.

Като начало, германците ценят точността. Те няма да закъснеят за среща без извинителна причина, на свой ред, те очакват това и от своя партньор. Също така, срещите се планират предварително, което означава, че лекомисленото предложение за среща няма да бъде добре посрещнато.

Германците, освен това, не са известни с уменията си да флиртуват и да ласкаят. Това означава, че може да подминат всеки опит да им направите комплимент или пък, може да не повярват във вашата искреност. Те може дори и да не осъзнаят, че се опитвате да флиртувате с тях.

Когато става въпрос за разговори, германците ценят дълбоките дискусии, които имат смисъл много повече, отколкото безсмислени празни приказки. Следователно, общите приказки няма да задържат вниманието им.

Честността също е важна част от германската култура, което означава, че ако има нещо, което вашият германски партньор не харесва, той ще ви го съобщи. Докато повечето чужденци смятат, че това ниво на честност е доста освобождаващо, по-чувствителните хора могат да го намерят за обидно и те трябва да осъзнаят, че трябва да бъдат по-твърди, ако искат да се срещат с германци.

Накрая, тъй като равенството между половете е важно в Германия, традиции като поделяне на сметката не е нещо необичайно. Мъжът германец няма да се държи с жената по-специално само, защото е жена. Следователно той няма да възрази, ако тя иска да плати своята част от сметката.

Въпреки това, кавалерството е Германия не е съвсем изчезнало и е възможно мъжът германец да отвори вратата за своята половинка и понякога да я черпи на вечеря.

Запознанства с цел брак в Германия: изграждане на трайна връзка

Германския подход към срещите е да не се бърза и да се инвестира достатъчно време за опознаване на човека. Тъй като повечето германци не прибързват да създават връзки, може да отнеме седмици, дори месеци срещи, преди двойката да стане официална такава.
Скоростта, с която се развиват повечето запознанства с цел брак в Германия също зависи от самите личности в нея. Двойките в Германия обикновено живеят месеци и дори години заедно преди да решат да сключат брак.

По традиция, мъжът иска разрешение от бащата на жената да се ожени за нея. И въпреки че това вече не е необходимо, много германци продължават да го правят от уважение.

Когато двойката евентуално сключи брак, има някои доста странни немски традиции, които следват след това. Една от тях е шаферите да отвлекат булката след церемонията и да я заведат на бар, където тя трябва да чака младоженецът да я намери.

Също така, приятелите на булката и на младоженеца им правят шеги по време на сватбата, като например, да напълнят стаята им с балони или да скрият аларма, която да ги буди по различно време.

Ролята на семейството при запознанства с цел брак в Германия

За повечето германци, семейството продължава да бъде основна ценност. Това означава, че е много вероятно да прекарвате значително количество време с родителите и роднините на партньора си.

Освен това, отношението на германците относно създаването на деца бавно се променя. Двойките все по-често избират да нямат деца или да имат деца, но да не сключват брак, а вместо това да останат в съвместно съжителство.

Също така, много двойки решават да създадат деца на по-късна възраст, защото искат първо да се стабилизират в професионален и финансов план. Всъщност, жените в Германия започват да раждат деца на средна възраст от 31 години.

Семейните модели стават все по-разнообразни. Например, има голям дял самотни родители, семейства с деца от предишни връзки, както и семейства с родители от един и същи пол. Въпреки това разнообразие, германският стил на отглеждане на деца остава сравнително произволен.

Германците виждат семейния дом като място за подхранване на детската индивидуалност и стремежи. Те са, като цяло, окуражавани да бъдат самостоятелни през детството си, така че да бъдат подготвени да се превърнат в независими възрастни. В резултат, повечето младежи напускат семейния дом, когато отидат в университет или в момента, в който станат финансово независими.

Заключение

Надяваме се, че с нашия наръчник за запознанства в Германия и запознанства в Германия с цел брак ви е бил полезен. Ако имате въпроси, не се колебайте да ни пишете и ще се радваме да ви помогнем.