Запознанство с чужденец: 10 съвета как да създадете успешна мултикултурна връзка

Да бъдеш влюбен и да имаш дългогодишна връзка не е лесно, но още по-трудно е, когато си влюбен в човек от различна култура, може би дори от различна държава. Без значение дали току-що сте се имали запознанство с чужденец или връзката ви вече се превръща в сериозна такава, много неща могат да се окажат предизвикателства.
На първо място това е комуникацията. Ако сте във връзка с човек от различна култура, който говори различен език, комуникацията е първото препятствие пред вас. Не ме разбирайте погрешно, вие и партньорът ви може да говорите един и същи език и пак да имате проблем с комуникацията.
Как така? Всъщност, комуникацията не е само езика, който говорите! Невербалната комуникация съставлява 70% от общуването ни и е силно повлияна от нашата култура.
И ако това не е достатъчно, културата също определя кое е подходящо да бъде казано и кое не в определена ситуация, тоест, можете да си навлечете проблеми, само защото сте попитали правилното нещо по неправилния начин.
Спомням си за една връзка, той беше японец, а тя американка, скараха се жестоко, защото той я попита „Какво не ти е наред?“, когато тя беше болна. Ако имате западен произход, или просто не сте японец, вероятно ще почувствате, че намерението при този въпрос е оплакване, сякаш той иска да омаловажи нейната болест.
Но ако сте японец, знаете, че просто се опитвате да разберете какво й се е случило и защо я боли. Така че, както можете да видите от този пример, културните различия могат да бъдат голямо предизвикателство във връзка, в която партньорите са от различни култури.
В тази статия ще ви дадем някои съвети при запознанство с чужденец и как да заздравите връзката си, независимо дали току-що започвате да се срещате или планирате да заживеете заедно.

  1. Не приемайте нищо за даденост

    Когато имате връзка с чужденец, винаги трябва да имате предвид концепцията на презумпцията за невинност, когато се почувствате обидени от думите на партньора си. Това, всъщност, трябва да бъде принцип във всяка една връзка, но е особено необходимо, когато става въпрос за запознанство с чужденец или смесена връзка.
    Първо помолете партньора ви да обясни поведението или думите си, и чак тогава можете да му се ядосате. Говорете, говорете, говорете! Казвайте дори и очевидните неща. Идеята е да разберете гледната точка на половинката си. Тогава, пак можете да се разстроите, но поне ще бъде поради правилната причина!

  2. Научете езика на партньора си

    Ако наистина искате да разбирате партньора си и да заздравите връзката си с чужденец, нашият съвет е да научите езика му. Достатъчно е дори да разбирате малка част от него. Да знаете дори малко от неговия роден език е достатъчно, за да можете да разберете неговата гледна точка.
    Всеки език носи със себе си и познание за културата и начина на мислене. Когато познавате този начин на мислене, ще ви е по-лесно да разберете партньора си по-добре и да се карате по-малко заради глупави недоразумения.

  3. Опознайте културата му

    Опознаването на културата на партньора означава да разберете начина му на живот, така както неговите родители са го научили. Нашият културен произход има дълбоко влияние върху нас. Той определя нашите ценности, целите ни и начинът ни на живот. Оформя ни такива, каквито сме.
    Когато говорим за запознанство с чужденец, дори и да имате общи ценности по принцип, целите ви може все пак да бъдат различни или може да имате различен начин за постигането им. Важно е да разбираме от къде идва партньорът ни, за да изградим стабилна основа за бъдещ планове.
    Следователно, нашият съвет е да бъдете отворени и любопитни към културата на партньора и да научите колкото се може повече за нея от различни източници. Това означава да разширите проучването си извън връзка ви с вашия чужденец и да научите за неговата култура от неговите приятели и семейство.
    Можете също да се допитвате до книги, YouTube, или пък до други хора със същия културен произход, без да е нужно той да е близък с вашия партньор. Познаването на културата на половинката ви е от голямо значение при очертаване на бъдещи планове върху обща основа, особено, ако се окаже, че той е “човекът”, с когото ще споделите живота си.
    Това, от което имате нужда, за да изградите стабилна връзка с чужденец, която ще продължи завинаги, е да споделяте приликите и да имате предвид различията между вас.

  4. Търсете решение, търсете приликите

    Много е лесно да открием какво ни различава, но е далеч по-полезно да търсим приликите, особено когато имаме несъгласие в дадена област. Отново, нашият съвет е да се фокусирате върху това, което ви свързва, и така по-лесно да преодолеете различията си.
    Много често срещано е след запознанство с чужденец, хората да бъдат разделени, поради техните различия. И тъй като хората често наивно ориентират фокуса си върху техните различия, те започват да изглеждат непреодолими в очите на участниците във връзката.
    Истината е, че във всяка чуждестранна връзка има различия, без значение дали имат обща култура или не, но илюзията, че общата култура събира хората изкривява реалността. Смесените двойки трябва да внимават да не попаднат в капана на такива илюзии, а вместо това да се запитват: „Как да оправим това?“

  5. Търсете съвети от други смесени двойки онлайн

    В днешни дни много смесени двойки споделят онлайн своя опит и съвети за това как са успели да изградят връзката си с чужденци, като те са особено популярни в YouTube.
    Нашият съвет е да потърсите в онлайн пространството двойки, подобни на вас и да се поучите възможно най-много от техните грешки, както и от техните успешни стратегии.

  6. Бъдете честни и открити относно вашите ценности, желания и планове за живота

    Това отново е съвет, който бихме дали на всички двойки, но мисля, че това е особено важна стратегия при смесените двойки – бъдете честни!
    Когато става дума за любов, двойките често имат илюзорното очакване, че техният партньор трябва да може да чете мислите им и да чувства това, което те чувстват. Но колкото и той да иска да може да направи това, той не е магьосник.
    Поставете се на негово място, ще можете ли магически да четете и разберете неговите мисли и чувства? Не, нали?
    Така че, бъдете открити за всичко, казвайте на партньора си какво точно искате, как се чувствате и им позволете да отговорят на това. Оставете истинската магия на любовта да се случи.

  7. Бъдете готови да бъдете дискриминирани

    Знаем, знаем, това не трябва да се случва… но, все пак, това е реалността! Дискриминацията и расизма срещу смесените двойки се случва на практика. Колкото и да ме боли да го призная, трябва да се подготвите да се сблъскате с това като двойка.
    Но само като индивидуални личности, но и като двойка. В процеса на еволюция на вашата връзка, вие трябва заедно да решите какво да правите и как да реагирате в случай на дискриминация/расизъм срещу вас като двойка или срещу един от вас като отделна личност.
    Понякога дискриминацията и расизма идват от семействата на участниците в двойката, понякога идват от обществото, трябва да сте подготвени как да го приемете. Вземете решение и планирайте заедно вашите реакции и стратегии.
    В моя професионален опит, когато смесените двойки не са подготвени да се сблъскат с тази реалност, те не просто страдат от последствията от това събитие, но също така, в тях остават емоционални белези от това, че не са успели да защитят половинката си.
    Болката, която произлиза от такова събитие може да доведе до раздяла на двойката, тъй като един от партньорите може да не се чувства способен да защити другия, следователно е важно да бъдете подготвени, за да избегнете тази опасност.

  8. Създайте социален кръг около двойката, който ви подкрепя

    Като двойка създадена след запознанство с чужденец, вие ще се нуждаете от подкрепата на другите хора, вашите приятели, вашите колеги и семейства.
    Важно е да бъдете обградени от хора, които приемат това, че сте смесена двойка и биха ви помогнали да преодолеете драмата от дискриминацията. Изберете онези, които могат да ви дадат най-добрите съвети как да се справите с трудностите.

  9. Решете заедно къде искате да изградите съвместния си живот

    Много е важно в един момент, когато връзката ви стане сериозна, да решите къде искате да живеете заедно.
    Това се налага, когато, например, сте срещнали партньора си чужденец, докато сте учили в чужбина и, следователно, живеете в една и съща страна за ограничен период от време. Когато планирате да заживеете заедно, мястото е от особено значение и вие трябва да сте наясно с последиците.
    Това важи и за двамата партньори, тъй като този, който остава да живее в чужда държава ще има нужда от помощ, за да се приспособи. Трябва да предотвратите възможността партньорът ви да се чувства самотен и отчужден от семейството и приятелите си, в резултат на това, че е далече.
    Това е особено валидно, когато партньорът ви е чужденец и идва от другия край на света.

  10. Ако сте хомосексуална двойка: Опитайте се да помогнете на партньора си да се разкрие пред семейството си

    Специален съвет за хомосексуалните двойки, които са се случили след запознанство с чужденец. Бъдете особено внимателни за това как хомосексуалността се приема в родната държава на партньора ви. Понякога, хомосексуалните двойки се карат, заради факта, че единият от тях не желая да се разкрие пред семейството си.
    Разбира се, това е много чувствителен въпрос. Причината партньорът ви да не е решил да се разкрие пред семейството си може да не е защото той не ви обича достатъчно. Напротив, причината може да бъде, че той иска да ви предпази.
    Дори в наши дни, в много държави хомосексуалността се приема за престъпление и не е приета от обществото. Така че партньорът ви може да не иска да разкрие сексуалната си ориентация, тъй като живота и на двама ви може да бъде изложен на риск, като той може да идва дори и от страна на семейството.
    Такъв ужасяващ страх може да бъде достатъчна причина партньорът ви чужденец да не иска да се разкрие пред семейството си. Следователно е необходимо вие двамата да говорите за това и да вземете решението заедно.